Tahsildarlar’ın ‘Öğlen Taşı manzaralı’ konağı.
Yazının Tamamı Cahit ÜNCÜ ye aittir.
Zamanının en gözde Barla evlerinden biri olduğuna hiç kuşku yok. Taş ve ahşap mimarî üzerine özenle inşâ edilmiş olan bu tarihî Barla evi hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak isterdim ama, bir-iki bilgi kırıntısından başka elimde bilgi yok maalesef.
Geçtiğimiz yaz, evden günümüze kalanları fotoğraflamaya çalışırken ilginç bir bilgi edindim. Yakın komşu olan yaşlı teyze, evin doğuya bakan arka duvarında, duvar boyunca renkli bir kadın resminin bulunduğunu, ama zamanla sıva çöktüğü için o resmin de yok olduğunu anlattı bana. Ayrıca yine arka tarafta, bir gizli dehliz olduğunu ve oradan sığınak yahut depo amaçlı bir bölüme geçildiğini de söyledi.
Bu anlatılanlara bakılınca, evin eskiden Rumlar’a ait olduğu kanaati doğuyor. Zira müslümanlarda evin dış duvarına kadın resmi yapma gibi bir gelenek yok bildiğim kadarıyla.
Bu tarihî ev hakkında bir de şöyle bir bilgim var. Çok yıllar önce Tahsildarlar bu evi Barlalı birisine satmışlar. Ama az bir zaman sonra pişman olup tekrar geri almışlar.
Yanılmıyorsam 70’li yıllarda, Barla’da belediye başkanlığı yapmış olan Tahsildarlar’ın merhum Burhan Şanal Efendi, görev süresi boyunca bu evde ikamet etmişti.
Bu tarihî evle ilgili daha başka bilgisi olanlar bizi aydınlatırlarsa seviniriz.